BELONING VAN CUVEE MAJOU 2008 IN "GUIDE HACHETTE"

Oorspronkelijke text
Oorspronkelijke text

 

Elk jaar probeer ik om signifikante wijnen naar de Guide Hachette-selectie op te sturen.

In september 2007 (Gids 2008) werden mijn eerste wijnen met liefst één * en drie * bekroond, respectievelijk Cuvée Miquelet 2005 en Cuvée du Casot 2005.

In september 2008 (Gids 2009) werd mijn Cuvée du Casot 2006 geselecteerd.

In 2009 (eerste deel jaargang 2007) en in 2010 (tweede deel) viel ik blijkbaar door de mand in de ogen van de jury, alhoewel ik zelf veel van mijn 2007ers houd. Het was een bittere ontgoocheling.

Nu heb ik twee wijnen opgestuurd, l'Eglise de Coume Majou 2008 -die zeer veel sukses bij de klanten kent - en mijn Cuvée Majou 2008, onze hoofdwijn eigenlijk. En het is ons gelukt: één * en een lovend kommentaar.

 

Cuvée Majou 2008 bevat, zoals ongeveer elk jaar, het grootste deel van de heerlijke druiven afkomstig van Clots d'en Couloms in St Paul, het geheel van de Roc Blanc en de goede Estagelse carignan's. De wijn is inderdaad donker purper, met een zeer fruitige neus en vertoont een fraaie finish met zachte, dense tannienen. Hij drinkt al vlot, maar zou liefst een paar jaar liggen. Ik denk dat men er een zeer lang bewaarpotentieel van mag verwachten.

De jaargang 2008 was zeer droog en, ondanks 4 volle jaren goede zorgen aan de wijngaarden, heb ik niet meer dan 12 hl/ha rendement kunnen halen.

Er werd dan ook maar zo'n 4.000 flessen van deze wijn gemaakt. De botteling vond plaats op 11 augustus 2009 met slechts een zeer lichte filtratie, na een relatief warme winter. Daardoor is er slechts weinig neerslag van wijnsteen in de kuipen gebeurd en kan in de loop der jaren een beetje natuurlijk bezinksel in de flessen optreden, vooral in een koude omgeving. Wij passen inderdaad geen chemische behandeling toe om wjnsteenzuur te stabiliseren.

Ik hoop dat U deze wijn binnenkort zal kunnen proeven en dat hij U zal bekoren. Mijn Belgische invoerders zullen hem waarschijnlijk in de herfst bestellen, of dan volgend jaar.

 

Wij persoonlijk zijn er zeer happy mee.