EERSTE DEGUSTATIE IN DILBEEK

 

Eerst ging op de Carton de Wiartlaan op kot wonen, te Jette. Ik was toen een « stoemme student” op de Campus Jette van wat nog heette : "AZ VUB".

 

  

Nadien – gevolg van de eerste wedden – kon ik een tof huisje huren, op de Brusselstraat in Groot-Bijgaarden, ... met een bosje vooraan en een tuin achteraan ! Ik verhuisde nadien naar Zellik en mijn zonen hebben kennis gemaakt met “live optreden” in JK Vuilbak (St Martens Bodegem) alsook in ... De Paddestoel !                 Ja, in Dilbeek speel ik « thuis » !

 

Het is dus voor mij een waar genoegen om met enthoesiasme in te gaan op het voorstel van Bernard Poulet SA, die mij voorgesteld heeft deel te nemen aan zijn opendeurdagen in het Schafthuis (Stationstraat 282 te Dilbeek). Zijn medewerker, Gérard Garroy, liefst « Premier Sommelier de Belgique » in 1990 en destijds ook werkzaam in het beroemde « Trèfle à Quatre » te Genval, heeft de “medeplichtigheid” van zowel traiteur Max Jünger als van

schokoladespecialist J-Ph Darcis kunnen bekomen.

 

We zullen samen volgende wijnen kunnen proeven :

 

. La Syrah de Coume Majou 2010 : ik bottelde verleden jaar de wijn uit dit perceel voor de eerste keer apart. Sedert 2005 werk ik intensief aan de ontwikkeling van zijn cordon de Royat, en snoeien we zeer kort. Ik denk dat we thans het juiste evenwicht bereikt hebben. Na een weektijd van zo’n 20 dagen komen zowel fruit als body naar voren en de afdronk is zeer rond.

 

. L’Eglise de Coume Majou 2008 : een zeer « katholieke » blend van 40 % grenache , carignan en syrah, vol zonnewarmte, elegantie en fruit. Het gaat om een rasechte Côtes-du-Roussillon, met karakter en rondheid. Guido Jansegers (Ch. Mansenoble) is verleden jaar een bezoek naar het domein komen brengen, samen met Herwig Van Hove, en we hebben enkele kartonnen uitgewisseld.

 

. Cuvée Majou 2006 : mijn hoofdwijn, met een meerderheid grenache afkomstig van Clots d’en Couloms (op het grondgebied van Maury) en van Roc Blanc (in Estagel), evenals oeroude carignans uit Estagel, werd zeer geapprecieerd door Andreas Larsson (Beste Wijnkeldermeester van de Wereld in 2007). Hij is nu perfect op dronk, dank zij o.m. de schroefdop.

 

. Cuvée du Casot 2006 : op Coumo d’en Miquelet staat een in 1982 aangeplante grenache die schitterende druiven oplevert. Ik voeg er mijn oudste carignan aan toe, een wijngaard daterend uit 1922 en steeds in perfecte conditie ! Reeds in het Hachette Wijngids van 2009 kreeg deze wijn een melding, maar hij is nu echt op dronk. Reserveer een heerlijk stuk vlees (T-bone) of uw beste wild (hert, haas, wilde eend ...). Het is echt mijn topwijn.

 

. Cuvée Jolo 2010 : in Portugal, onder meer bij Dirk van der Niepoort, leerde ik portwijn maken. Zo ook vinifieer ik mijn Vin Doux Naturel « op zijn Portugees », dwz zonder oxidatie en vol fruit. Ik beschikte in deze jaargang voor het eerst over een koelsysteem en kon daardoor de maceratietijd aanzienlijk verlengen, met nóg meer fruit, nóg meer aromatische complexiteit en nóg betere tannienen als gevolg. Ik wacht met ongeduld op de pralines van Darcis. Let wel, een Gorgonzola, een Fourme d’Ambert of nog een Shropshire zullen ook niet mis zijn.

 

Als jullie mij willen ontmoeten rest U maar één ding: bel op nummer 02/414.41.39 of geef een seintje via b.poulet@skynet.be.

 

Een korting van 10 % is voorzien op alle aankopen ter plaatse.