DE NIEUWE AFSPRAAK VAN COUME MAJOU MET HASSELT

 

Dank zij kollega Michel Ingels – mijn beste vriend – zullen

de leden van het Medisch Korps van Hasselt,

of tenminste zijn meeste “wine-loving” gedeelte, weereens de gelegenheid krijgen om de wijnen van een ex-kollega te proeven.

 

Op vrijdag 18 november, in het salon van Restaurant Vous Lé Vous (link voor ligging) in Wimmertingen, rond 19.30’, zal ik volgende proeverij animeren:

 

. De Syrah 2010 van Domaine de la Coume Majou: een zeer fruitige wijn die goed past bij onze dagelijkse cuisine. Op kamertemperatuur vormt hij een goede combinatie met zowel wit als rood vlees, met pasta, met tomatenbereidingen. Licht koel geserveerd is hij uitstekend met charcuterie, met kaas op basis van koemelk en met specifieke visbereidingen. Een leuk wijntje op de keukentafel.

 

. De Loute 2010 van Coume Majou: een rasechte carignan afkomstig van oeroude druivelaars met een zeer laag rendement. Dit is een wijn voor kenners: als U hem een viertal jaar laat liggen zal hij een indrukwekkend boeket ontwikkelen en zullen de tannienen fluweelzacht worden. Nu echter geniet U van zijn frisheid, zijn fruit en de rondheid van zijn nadronk.

Geen wijn om te ”stoeffen”, maar een puur genot. Slechts in beperkte voorraad.

 

. Een trio van onze hoofdwijn: de Cuvée Majou, in drie achtereenvolgende jaargangen (een vierde krijgt U aan tafel opdediend)

2006: op dronk, stoer, ontwikkeld boeket.

         aangeraden door Andreas Larsson, beste sommelier van de wereld

         2007.

2007: zonniger, completer, breder maar nog niet volledig ontplooid.

         aangeraden door .... Luc Charlier.

2008: fijner, mooie tanienen, nog zeer jong.

         Zojuist één ster gekregen in “Guide Hachette 2012”

 

Nadien kunnen geïnteresseerden aan een gastronomisch dîner deelnemen.

 

Na overleg met mij en met Michel Ingels is de chef zijn menu aan het creëren, rekening houdend met de keuze van volgende wijnen:

 

. Eglise de Coume Majou 2007: een blend van onze drie voornaamste druiverassen, grenache, carignan en syrah, die het van zijn finesse haalt

. Cuvée Majou 2005: één van onze allereerste wijnen, in topconditie

. Cuvée du Casot 2006: de beste wijn van het domein, nu perfect op dronk en ideaal met wild of een goed stuk rundsvlees (tussenrib, T-bone ...). Geselecteerd door “Guide Hachette 2009”.

. Cuvée Jolo 2010: een Maury “Vin Doux Naturel”, gemaakt op dezelfde manier als een Vintage Port en werkelijk schitterend bij desserten op basis van chocolade. Maar vergeet de schimmelkazen niet.

 

We houden U op de hoogte.