ONZE WIJNEN IN DE LOKALE RESTAURANTS

BELGISCH PERSONNEEL

Dorst !
Dorst !

 

 

 

La Pierranne
La Pierranne

 

Sinds een drietal jaar stelt Christine systematisch onze wijnen voor bij de betere restaurants van de streek. We kennen er minstens vijf waar Belgen aan de slag komen, zij het als eigenaar, chef of in andere functies.

 

 

 

 

Laten we beginnen met een “recente ontmoeting”:  

Peter en Anne in restaurant .... La Pierranne te Villelongue-del-Monts.

Madame kookt, met de hulp van Thylo, terwijl Meneer de zaal doet en ... toezicht houdt op de wijnkaart. Je eet er “à la Méditerranéenne”, gezond en met veel aromatische kruiden, maar Belgische gerechten komen af en toe ook aan bod, evenals .... een waaier van onze lekkere biersoorten. De allereerste keer hebben we wat moiete gehad om de plaats te vinden: je moet weten dat het langs de kant van het sportterrein van Villelongue ligt, dan is het eenvoudig en parking ligt voor de hand. Goed zo !

 

 

Les Jardins du Cèdre
Les Jardins du Cèdre

Een tweede adres is een “ouwe getrouwe”, met name Les Jardins du Cèdre te Port-Vendres, verder naar de Spaanse grens.

 

 

Luikenaar Xavier Mahaux heeft er de teugels van het familiehotel overgenomen en zijn keuken stelt resoluut een viscuisine voor – wat normaal is gezien de ligging op en steenworp van de vishavenkaaien – hoewel vleesliefhebbers uiteraard ook aan hun trekken zullen komen. Zeer uitgebreide wijnkaart voorhanden, met accent op gewassen uit de Roussillon.

NB: Twee jaar geleden is er ineens ontzettend veel natte sneeuw gevallen op de imponerende ceder die midden op het terras staat, met veel schade als gevolg door het gewicht. Nu “herpakt” deze prachtige boom zich en hij is weer mooi om zien.

 

 

 

Christine & Chef P-L Marin
Christine & Chef P-L Marin

Ons derde adres is een “buurman”:

l’Auberge du Cellier te Montner.

  

De chef, Pierre-Louis Marin, is één van de voortrekkers van de Frans-catalaanse gastronomie, die altijd kersverse lokale produkten voorstelt en zijn “second” (adjunkt-chef) is een Belg die het klappen van de zweep kent. Eén van de beste eethuizen van het departement en een wijnkaart waar veel subregionen van onze Roussillon aan bod komen : in het truffelseizoen (zie hier) is dit een verplichte halte.

 

 

 

 

 

Op terras te Coursan
Op terras te Coursan

 

Indien we ons dan naar dichtbijliggende Aude verplaatsen vinden we meteen een ander Waalse tweetal: Malik in de keuken en Alain Brancart in de zaal, die ook het algemene beheer voor zijn rekening neemt.

 

 

 

Op Les Sens Ciel te Coursan, zorgen ze zowel voor een alledaagse kaart die het lokale klienteel goed uitkomt (carpaccio’s, pasta’s, menu du jour ... enz) als voor meer geraffineerde schotels in het week-einde en ’s avonds. Middenin deze wijnproducerende zone vindt men uiteraard veel lokale wijntjes, en .... enkele uitschieters uit de Aglyvallei.

 

 

 

Op het vijfde adres hebben we in de winter één van onze beste maaltijden van het jaar genoten:

La Table Saint-Crescent* in Narbonne.

 

 

 

Chef Lionel Giraud heeft zijn hotelschool in St Chély d’Apcher gedaan – net als de nicht van Christine, Clara Civale – om nadien een formidabel parcours af te leggen, onder meer bij zijn vader die zelf een Michelin-ster restaurant bezat. Zijn wijnkeldermeester, Jeremy, is onze landgenoot : hij kent er zijn kaart door en door, dient ook als maître de en organiseert de banketten, seminaries, happenings enz .... Hij heeft ons een “Tour de l’Aude van de lekkere wijnen” aangeboden die er zeker mocht zijn. Warm aan te raden adres en talrijke referenties van ons op de kaart, waar een weelte aan mooie wijnen te vinden zijn.

 

 

Avec modération .....
Avec modération .....