PROEVERIJ IN POLLARE OP 23 NOVEMBER 2012

   

Op uitnodiging van de Voorzitter van de Commanderij Denderstreek-Zuid , Wim Casteur, en van Erik Bruyland hebben we op 23 november j.l. enkele wijnen van Domaine de la Coume Majou kunnen degusteren.

 

Ziehier het zeer lovende door de gilde opgestelde verslag:

 

 

 

 

Commanderij Denderstreek-Zuid

Degustatieverslag 102: 23-11-2012

 

Domaine de la Coume Majou

Erik Bruyland schreef deze inleidende tekst:

 

 

 

 

Luc Charlier werkte 25 jaar in medische en farmaceutische kringen, maar oefende ook activiteiten uit in de wereld van het wijnjournalisme (medisch tijdschrift Semper en In Vino Veritas). Hij werd ook belast met de cursus oenologie en wijnproeven op het Ceria (Franstalige afdeling van Coovi) te Anderlecht van 1992 tot 1997.

Al zijn verlof bracht hij al werkende door bij vrienden wijnbouwers in Zuid-Frankrijk (vooral Bandol), Portugal en Duitsland en dit gedurende 30 jaar.

 

 

Domaine de la Coume Majou

De naam stamt af van het Keltisch, cúmba, dal en het Catalaans majou, groot.

Het is een wijk aan de Catalaanse kant van de Corbières.

Het domein ontstond in 2005.

Het omvat een vijftiental onverwante percelen oude druivelaars (aanplant tussen 1922 en de

jaren '80) verspreid over de heuvels van Maury (St-Paul-de-Fenouillet) en Estagel met uitschieters in Tautavel.

De wijnbouwkelder, eenvoudig maar functioneel, helemaal vernieuwd, ligt in het wijndorpje Corneilla-la -Rivière (een kwartier ten westen van Perpignan) in het departement Pyrénées Orientales.

De verzorging van de wijngaarden, het wijnmaken, de verkoop en de boekhouding doet hijzelf.

 

Luc Charlier gelooft volop in de mogelijkheden van de Roussillon-wijn, vooral met de lokale druivensoorten (carignan en grenache).

De verschillende cuvées zijn allemaal afkomstig van zijn eigen wijngaarden en worden verzorgd met het oog op het behouden van de eigenschappen van hun terroir, trouw aan de lokale druivenrassen. Begrippen als 'lutte raisonnée' en 'organische wijnbouw' en andere beperkende benamingen staan niet centraal in de belangstelling, maar alle inspanningen streven ernaar de grond mechanisch te bewerken, zo zuinig mogelijk om te gaan met chemische produkten en om onkruidverdelgers te vermijden.

Sedert zeven jaar maakt hij uitsluitend gebruik van organische meststoffen.

 

Vinificatie:

Manueel plukken op perfecte rijpheid, in kistjes van 11 kg druiven;

Sorteren van de oogst in situ en bij ontvangst in de kelder (indien nodig);

Totaal ontritsen;

Pigeage tijdens de eerste 5 dagen;

Délestage voor 5 dagen en nadien dagelijkse remontage tot op het einde van de alcoholgisting;

Weektijd: 4-5 weken in totaal;

Lagering in kuip (roestvrij staal en epoxy), zorgvuldig en spaarzaam gebruik van sulfiet;

Botteling met schroefdoppen, voorzien van een tinfolie.

 

 

Luc Charlier vermeldt : "Uitgaande van de overtuiging dat 'kurksmaak' onaanvaardbaar is, hebben wij beslist alle flessen (topgamma en Maury inbegrepen) van schroefdoppen te voorzien, in het voordeel van onze consumenten. Sedert 2012 wordt er ook gebruik gemaakt van het systeem 'Vinolok', zeer elegante glazen stoppen.“

 

 

Degustatieverslag

door Hector Bické

 

1. La Syrah – Côtes du Roussillon 2010

Uitzicht: kristalhelder, zeer donker robijnrood, veel purper, geen evolutie

Geur: expressief, rood/zwart fruit (kriek, braam), kruiden (peper), vegetale aroma’s (onderbos), gerookte aroma’s

Smaak: zachte fruitige aanzet, nadien goede ontplooiing, levendige zuren, zeer zachte tannines, matige alcohol, romige textuur, redelijke structuur/concentratie, elegant en evenwichtig

Afdronk: middellang, in de nasmaak veel fruit en zeer zachte tannines

Conclusie: jonge levendige Syrahwijn met mooi fruit, nodigt uit om te drinken

Achtergrond: 100% Syrah

Jonge stokken (10 jaar oud)

Lichte collage/filtratie

Score: 12.8/20

 

2. L’Eglise 2007 – Côtes du Roussillon

Uitzicht: zeer donker robijnrood, licht purper, iets lichtere rand, quasi geen evolutie

Geur: expressief, rood/zwart fruit (kriek, pruim, bosbes), kruiden (peper, zoethout), vegetale

aroma’s (aarde), dierlijke aroma’s (zweet, vlees), rokerige aroma’s (cacao)

Smaak: zachte aanzet van zoet fruit, nadien frisse zuren, zachte tannines, licht alcoholisch,

mondvullende textuur, redelijke structuur/concentrateie, elegant, harmonieus

Afdronk: middellang, in de nasmaak meer (zachte) tannines dan in voorgaande wijn

Conclusie: op dronk, kan nog een paar jaar liggen, zeer goede standaardwijn, geschikt voor bij alle lichte schotels

Achtergrond: Syrah (40%), Carignan (30%), Grenache (30%)

De huiswijn van het domein, 13.5% Alc.

Score: 12.3/20

 

3. Cuvée Majou 2006 – Côtes du Roussillon Villages

Uitzicht: zeer donker robijnrood, lichte evolutie maar ook nog licht purper

Geur: expressief, breed boeket van fijne geuren, rood/zwart fruit (pruim, braam), kruiden

(zoethout), vegetale aroma’s (onderbos), houterige aroma’s (sigaardoos), dierlijke aroma’s (vlees), gerookt/gebrand (karamel, chocolade)

Smaak: zachte fruitige aanzet, mooie ontplooiing, mooie levendige zuren, fluwelige tannines

(vooraan in de mond), onopvallende alcohol, vettige textuur, stevige structuur/concentratie, zeer elegant, harmonieus

Afdronk: lang, in de nasmaak chocolade en rijpe tannines

Conclusie: zeer mooie/rijke/eerlijke (geen houtlagering) wijn, mooi op dronk, kan nog enkele jaren bewaren (heeft nog heelwat fruit)

Achtergrond: meerderheid Grenache (80%) + oude Carignan

15.0 % Alc.

Score: 14.5/20

 

4. Cuvée Majou 2007 – Côtes du Roussillon Villages

Uitzicht: zeer donker robijnrood (het donkerst tot nu toe), licht purper, geen evolutie

Geur: aanvankelijk gesloten, na walsen komen de geuren langzaam vrij (geknoopt), breed boeket met lichte/zware geuren, rood/zwart fruit (kriek, pruim, bosbes, braam), kruiden (peper, zoethout), vegetale/houterige aroma’s (onderbos, sigaardoos), dierlijke aroma’s (wild, vlees), gerookt/gebrand (koffie, chocolade)

Smaak: zachte zoete aanzet met veel chocolade, fris zoet, levendige zuren, rijpe tannines, alcohol is aanwezig (niet storend), fluwelige textuur, stevige structuur/concentratie, elegant, harmonieus

Afdronk: lang tot heel lang, in de nasmaak rijpe/fluwelige tannines

Conclusie: nog jong, heeft nog tijd nodig/nog niet helemaal op dronk (veel potentieel), zeer

stevige/mooie wijn

Achtergrond: Grenache (60%) , Carignan + Syrah

Opbrengst: < 15 hl/ha

Score: 15.0/20

 

5. Cuvée Roc Blanc 2011 – Côtes du Roussillon Villages

Uitzicht: zeer donker van kleur (bijna zwart), veel purper, geen evolutie, kleurt het glas/veel tranen

Geur: expressief, breed boeket van fijne geuren, rood/zwart fruit (kers, kriek, pruim, braam),

gedroogd fruit (pruim), kruiden (zoethout), vegetale/dierlijke aroma’s (aarde, wild), rokerige

aroma’s (zwarte chocolade)

Smaak: zachte maar intense aanzet, gevolgd door een mooie ontplooiing, vibrerende zuren,

rijpe/romige tannines, alcohol blijft op de achtergrond, licht bittertje op het einde, fluwelige textuur, stevige structuur/concentratie, toch elegant, zeer uitgebalanceerd

Afdronk: heel lang, in de nasmaak een mooi geheel van mooi fruit en rijpe tannines

Conclusie: zeer mooie/rijke wijn (heeft veel fruit), nog (te) jong maar zeer beloftevol, klassewijn

Achtergrond: oude Carignan (1 ha, 1922?), Grenache Noir/Lladoner Pelut (1 ha)

met glazen dop (in plaats van schroefdop) op vraag van sommige klanten/restaurants

botteling zonder sulfiettoevoeging

15% Alc.

Score: 15.3/20

 

6. Grenat 2010 – Rivesaltes Grenat – 15.00 € (50 cl)

Uitzicht: bijna zwart robijnrood, purper aan de rand, veel tranen

Geur: een beetje gesloten in het begin, nadien veel fijne geuren, Europees fruit (kriek, pruim,

braam, bosbes), gedroogd fruit (krent, pruim), noten (amandel), kruiden (zoethout), gerookte

aroma’s (geroosterd brood, chocolade), lactische aroma’s (yoghurt)

Smaak: zoete aanzet van edelzoet fruit, vibrerende zuren, rijpe tannines, fijn bittertje op het einde, zijdige textuur, stevige structuur/concentratie, verfijnd, harmonieus

Afdronk: heel lang, zachte zoet nasmaak, klein bittertje

Conclusie: nog vrij jong (kan in geur nog rijker worden), mooie zoete versterkte wijn, kan doorgaan voor een jonge Vintage port

Achtergrond: Grenache (100%)

VDN (vin doux naturel)

Portugese vinificatie (zoals Vintage port, geen/weinig oxydatie)

16.5% Alc (matig), 85 gram/liter restsuiker (laag)

Score: 14.7/20

 

 





POLLARE ho ho
cantare ho ho hoho
mio rosso dipinto di rosso
felice di bib’re tutto .......